Jelenlegi hely

Visszaemlékezők
Vállalat alapítás Bangladeshben
Megyei szántóverseny, Szekszárd, a résztvevők egy csoportja
Hegedűs Györgyi üzleti delegációval Ankarában
Mérlegjavító műhely Dombóváron

68-ban jött az új gazdasági mechanizmus, ami hamvába holt, mert nem vitték véghez. Sokan kutatták, és most is mindenki nyilatkozik, ugye akkor kezdték ezt, hogy itt modernizálják a dolgokat. Annyi sikerült ebben az új mechanizmusban, hogy én akkor voltam először külföldön, és ezzel a kollégámmal mindig elmeséltük, hogy már új mechanizmus van, és mi vagyunk az első fecskék. Ő szállítmányozó volt, és akkor már magunk köthettünk szerződéseket.

Tsz melléküzemága: kertészet
Szövetkezeti vállalkozás: fagylaltos a Dvorzsák ház előtt, Dombóvár
Tipikus újságcikk az új gazdasági mechanizmus idejéből: nagyobb támogatást a kis- és középüzemeknek

Azokban az években került sor a külföldi vállalatok alapítására is. Például Németországban volt egy Haupt nevű úr, aki idős volt már, de a háború előtt is dolgozott a magyar gyógyszeriparral, és képviselte a mi cikkeinket, és volt egy vállalata Frankfurtban. Volt egy másik, egy svájci cég, amit szintén felajánlottak nekünk.

Hegedűs Györgyi a magyar-nigériai vegyesvállalat közgyűlésén
A Palma Gumigyár reklámfotója, Tihany
Hobbybolt az Anker házban, Budapest
Labor-MIM szocialista festő-gittelő brigádja

Nagyon erős pénzügyi munka alakult ki a vállalatnál, ez köszönhetően a ’66-os új mechanizmus után, amikor elkezdődött a pénzügyi szemlélet – addig a tervteljesítés volt, hogy teljesítsük a tervet.

67-től folyamatosan tőkekivitel kezdődött a gyógyszeriparban. Szokatlan dolog volt, mert nem volt olyan gazdasági helyzet, hogy tőkét vigyünk ki, tehát alapítottunk vállalatokat. Először csak irodákat, kirendeltségeket, később már vállalatokat is. Így lett a Medimpexnek a legnagyobb külföldi képviselete a külkerben, rajta kívül csak a Hungarotexnek volt még ilyen.

A reform 1968-tól 1972-ig tartó szakaszában is zajlottak viták az ÉS-ben. Az egyik a frizsiderszocializmus-vita, amely a magyar háztartások éppen hogy elkezdődő picike kis gazdagodásáról szólt, hogy villanyvasalót vett a háziasszony, hogy már televízió is volt a háznál, és hogy olyan státusszimbólum is került a háztartásokba, amilyen a frizsider.

’66 után a ’70-es években a pénzbefolyás volt a mérőszám, nyereségrészesedést meg ilyesmit kaptunk akkor már elég szépen. Akkor még mindig a Külkereskedelmi Minisztérium vállalata voltunk, semmiféle gyógyszeripari fennhatóság nem volt. Nagyon erős kooperáció, nagyon erős együttműködés, közösen készítettük a terveket. Voltak ötéves tervek, ezen belül éves tervek is. Ezt a tervezést annyira leszólják most, hogy micsoda borzasztó világ volt.

Hegedűs Györgyi üzleti úton Nepálban
Hegedűs Györgyi üzleti úton Jamaicában
Budapesti Nemzetközi Vásár. Jobbról: Chevrolet Corvette Coupe, Ford Falcon Futura V8 Station Wagon, Plymouth Valiant 200 4-door Sedan típusú személygépkocsi